unicomp logo
 • en
 • |
 • hu

Projektek

InclinoNet

Vezeték nélküli dőlésmérő szenzorhálózat


Nap mint nap szembesülünk olyan hírekkel, hogy löszfalak vagy éppen vasúti töltések mozgásának következtében balesetveszélyes helyzetek, esetenként balesetek is előfordulnak, de megemlíthetjük itt akár a vörösiszap-tároló gátjának átszakadását is, mely hasonló hatások eredményeképpen következett be. Ezeknek az objektumoknak a megfigyelése nem egyszerű feladat, hiszen kiterjedt területűek, lakatlan vagy lakóövezetek határán találhatók, illetve a feltételezett mozgások geodéziai mérésekkel igazolhatók.
Rendszerünk nem célozza meg a földtani mérések teljes kiváltását, de lehetővé teszi a folyamatos megfigyelést akár néhány száz méteres felbontásban, és mindezt alacsony költségvetésen.

Célkitűzés

A InclinoNet (Inclinometer Network) projekt célja tehát egy olyan szoftver-hardver rendszer kifejlesztése, mely alkalmas nagyobb területek, elsősorban partoldalak, töltések, löszfalak mozgásainak monitorozására, lassú és gyors folyamatok észlelésére vezeték nélküli szenzorhálózatos technológiával.

A projekt részcéljai:

 1. precíziós dőlésmérő és rezgésérzékelő vezeték nélküli mérésadatgyűjtő eszközök fejlesztése
 2. rezgésre aktiválódó komponens fejlesztése
 3. vezeték nélküli eszközök adatgyűjtését tároló, megjelenítő és elemző rendszer fejlesztése
 4. az InclinoNet rendszerhez kapcsolódó piaci bevezetés stratégiája és marketingje

Kapcsolódási pontok, hasznosíthatósági területek

Projekttermékünk vagyon és életvédelmi rendszerekhez adhat egy igen hatékony eszközt, mely képes a terepen történő adatgyűjtésre, az adatok továbbítására és azok megjelenítésére.

A megvalósítás során létrehozott részeredmények (pl. szoftver és hardver modulok) azonban nem csak a fent említett területeken, hanem máshol (pl. ipari adatgyűjtés, geológiai mérések, stb.) is felhasználhatók. A WSN eszközök adminisztrálása, geografikai illetve terület alapú kiválasztása és GPS koordináta alapú megjelenítése, valamint a 3 tengelyes gyorsulásmérő szenzorok biztosítják a pontos adatokat a felhasználók részére. A projekt végrehajtása során megszerzett tudás és a kifejlesztésre kerülő modulok további üzleti lehetőségeket hordoznak magukban, a rendszer alkalmas további alkalmazások kifejlesztésére is.

Vissza

Kutatási partnereink:

 • Műegyetem
 • Szegedi egyetem
 • Veszprémi egyetem
 • Óbudai egyetem